web analytics

Peräsmies

Peräsmies on Pahkasian suosituimpia sarjakuvahahmoja. Peräsmies seikkaili vuosina 1983–2000 Pahkasian sivuilla kymmenissä pääasiassa 1–4 sivun mittaisissa tarinoissa.

Peräsmies-sarjan tekijä on tamperelainen sarjakuvataiteilija Timo Kokkila, joka loi hahmon yhdessä käsikirjoittaja Sami Laitalan kanssa.

Peräsmies on supisuomalainen supersankari, joka lentää pierun voimalla. Tupakalle ja alkoholille perso Peräsmies – tuttavallisemmin Peris – on oikeamielinen, mutta moraaliltaan tarvittaessa hyvinkin joustava. Monet hänen seikkailuistaan johtuvat väärinkäsityksistä, epäonnistuneista hyvistä töistä tai turhiksi osoittautuvista pelastusoperaatioista.

Ennen supersankarivuosiaan Peräsmies oli rappioalkoholisti Kalervo Perälä. Supervoimansa hän sai syötyään radioaktiivista hernekeittoa.

Peräsmies menehtyi auto-onnettomuudessa syksyllä 2000. Traaginen tapaturma on dokumentoitu Pahkasian numerossa 77 julkaistussa sarjakuvatarinassa.
Kuolemastaan huolimatta Peräsmiehen tiedetään jatkaneen sarjakuvallisia seikkailujaan. On olemassa esimerkiksi nelisivuinen sarjakuva Pupsmann in Fitland, jota ei ole julkaistu Pahkasiassa. Tarinassa Peräsmies joutuu Kolmannen valtakunnan kaltaiseen maahan, jossa kaikki herkut ovat kiellettyjä.

Peräsmiehellä on jälkeläinen. Peräsmiehen poika -sarja ilmestyi Koululainen-lehdessä vuosina 2003–2019.

Peräsmiehen seikkailuja on julkaistu kahdessa sarjakuva-albumissa: Herätyskello Banaani (Banana Press Oy, 1992) ja Peräsmies toistaa itseään (Banana Press Oy, 1994). Minä Peräsmies -cd-romppu ilmestyi vuonna 1998. Peräsmiehestä on kaavailtu jopa elokuvaa, mutta hanke on edennyt varsin hitaasti. Peräsmies on myös Utajärven piereskelyn SM-kisojen suojelija.

Peräsmiehen kotisivut
Peräsmiehen facebook-sivut