web analytics

Pahkasian tarina – Ensimmäinen numero ilmestyi tasan 40 vuotta sitten

Lehti perustettiin vuonna 1975 varsin mustavalkoiseen Suomeen. Televisiossa ei ollut värejä ja kanaviakin oli vain kaksi. Ihmiset pukeutuivat harmaan eri sävyihin. Median välittämiä virallisia totuuksia oli vain yksi. Se mustavalkoinen. Julkisessa sanassa ei juuri naureskeltu – eipä kyllä ollut juuri syytäkään. Tuohon karuun ankeuteen ilmestyi vantaalaisten koulupoikien hupijulkaisu, joka teki ilkikurista pilaa kaikesta mahdollisesta. Vastaanotto oli järisyttävä. Sellaista ei oltu aiemmin nähty.

Lehden tekijät ja Pahkasika heidän mukanaan muuttivat Tampereelle. Siellä Pahkasika sai muotonsa, jonka kaikki viime vuosisadan loppuneljänneksellä tolkuissaan olleet suomalaiset muistavat. Pahkasika oli tasavallan virallinen huumorijulkaisu, jossa oli satiirisia artikkeleita, pilkallisia parodioita ja hykerryttäviä sarjakuvia. Kokonaiset sukupolvet kasvoivat Pahkasika tyynynsä alla.

KopiokonePahkasian ihka ensimmäinen numero tehtiin tasan 40 vuotta sitten

Muutama lukiolaispoika sai käsiinsä alkuvuodesta 1975 käsikäyttöisen vahamonistuskoneen. Mokomalla laitteella piti tietenkin tehdä jotain. Tuokion tuumailun jälkeen päätettiin tehdä lehti.

Vaadittiin hetki lisää tuumailua, sillä joku esitti hyvin visaisen kysymyksen. Nimittäin sen, että millainen lehti tehtäisiin.

Lopulta päätettiin, että tehdäänpä huumorilehti. Ajatus oli sen verran vekkuli, että se jopa toteutettiin. Lehden nimeksi oli ensin tulossa Seireenien kutsu. Onneksi porukalla keksittiin, että Pahkasika voisi olla lyhyempi ja iskevämpi nimi.

Pahkasian ensimmäinen numero ilmestyi 31. toukokuuta 1975. Toista numeroa ei ollut tarkoitus tehdä.