web analytics

Uuden Pahkasian sisältö

Tulossa on klassinen Pahkasian 64-sivuinen huumorialbumi. Kerron tällä palstalla Pahkasian uuden numeron teon etenemisestä ja vinkkaan tulossa olevista jutuista. Uusimmat päivitykset ovat sivun yläosassa. Jos haluat lukea kuulumiset kronologisesti, aloita sivun alareunasta. Etenemme siis takaperoisesti lopusta alkuun – kuten Pahkasika-genreen kuuluu!

Päätoimittaja


22. elokuuta

Uusia Pahkeinen-strippejä perinteisellä kyydillä

PahkeinenFTampereen Pispalasta tuli Pahkasian toimitukseen tänne Helsingin Kruununhakaan harvinainen materiaalilähetys. Se ei suinkaan kilahtanut persoonattomasti sähköpostiin tai muuhun tekniikkahärpättimeen. Uuteen Pahkasian numeroon tarkoitetut sarjakuvastripit saapuivat perinteisesti postin kyydissä isossa ruskeassa kirjekuoressa.

Täytyy sanoa, että hetki oli tunteellisen sykähdyttävä. Mieleeni läikähti lämpimiä muistoja menneiltä vuosikymmeniltä, jolloin lähes kaikki Pahkasika-materiaali tuli kirjepostina eri puolilta Suomea. En usko, että tämän jälkeen enää ikinä pääsen avaamaan lupaavan tuhtia kirjekuorta jännittynein sormin mieli täynnä positiivisia odotuksia…

Kirjeen lähettäjä oli tietenkin tamperelainen pitkän linjan sarjakuvantekijä Heikki-Pekka Miettinen (alias Tilt). Kuoresta paljastui neljä täysin uutta Pahkeinen-strippiä sekä muuta kuvitusmateriaalia.


2. elokuuta

Scifi-Asko ja Ava Ruuskala sekä Joukossa tyhmyys tiivistyy

JoukoAArmoitettu sarjakuvapiirtäjä Jouko Nuora kunnioittaa uutta Pahkasikaa läsnäolollaan peräti kahden uuden sarjakuvan voimin. Jouko Nuoran legendaarinen Scifi-Asko ja Ava Ruuskala -sarjakuva sekä monimielinen kuvallinen hupailu Joukossa tyhmyys tiivistyy saavat jatkoa.

Esimerkkikuvassa tangokuningas Olavi Virta on joutunut sangen mielenkiintoiseen tilanteeseen. Mutta mistä tarkkaan ottaen on kyse? Se selviää uudesta Pahkasiasta.

Jouko Nuora piirtää tarkalla viivalla. Kurvikkaat ja pusuhuuliset daamit ovat Nuoran sarjakuvien vakioväkeä. Hänen sarjakuviaan ovat mm. omaelämäkerrallinen Kultainen nuoruus ja Nani.


16. heinäkuuta

PeraspoikaPeräsmiehen poika

Peräsmiehellä on myös poika. Teinillä on finnien lisäksi myös ilmavaivoja. Loppu onkin supersankarijunioreiden historiaa.

Uudessa Pahkasian numerossa Peräspoika harrastaa talviliikuntalajeja ja osallistuu Peräkkälän urheilukisoihin. Luvassa on aukeaman verran jäätävän vauhdikasta ja hauskaa menoa.

Timo Kokkilan piirtämä Peräsmiehen poika ilmestyy säännöllisesti Koululainen-lehdessä.


25. kesäkuuta

Peräsmies herää henkiin!Peris

Vuosituhannen vaihteessa tapaturmaisesti kuolleen Peräsmiehen kohtalosta on luvassa uutta tietoa. Näin ainakin voimme päätellä siitä, että Peräsmiehen piirtäjä Timo Kokkila on tekemässä uutta jaksoa sarjakuvasankaristaan. Tulossa on kolmen sivun seikkailu.

Timo Kokkila on lähettänyt ennakkomaistiaisina valokuvan uudesta Peräsmies-jaksosta. Sarjakuva on valopöydällä puhtaaksipiirrettävänä. Työvälineitä on lasten tussikyniä.

Timo Kokkila on Pahkasian vanhaan kaartiin kuuluva luottoavustaja. Tuotteliaan Kokkilan tunnetuimpia sarjakuvia Peräsmiehen lisäksi ovat Mauri & Mustis, Peräsmiehen poika, Vilijo, Asunto Oy Kivikenno, Voitto Virtanen ja Kapine. Sarjakuvien lisäksi Kokkila tekee kuvituspiirroksia eri julkaisuihin.


12. kesäkuuta

 

Respa

Hämiksen pilapiirroksia

Tänään sain mieluisan lähetyksen vanhalta Pahkasian avustajalta. Kyse on Hämiksen alias Pertti Hämäläisen makoisista pilapiirroksista. Piirroksia tulee seuraavaan Pahkasika-albumiin sivun laajuinen kattaus.

Pertti Hämäläinen on sarjispiireissä erittäin arvostettu pitkän linjan sarjakuvantekijä. Hänen erikoisalaansa ovat pilapiirrosten lisäksi sarjakuvastripit.

Hämäläisen tunnetuimpia hahmoja on mm. Ilta-Sanomista tuttu Teuvo Lyly.

Hämis kuuluu nokkelasta huumoristaan ja napakoista kuvistaan tunnettuun Pekka Seppänen & Pertti Hämäläinen & Jari Pantzar -sarjakuvatroikkaan.


 31. toukokuuta

Hemmo Paskiainen sivistyy

Hemmo2Kaksi viikkoa sitten kerroin Armas Paskiaisen uuden sarjakuvan valmistumisesta. Tänään on vuorossa Armas Paskiaisen pojan Hemmo Paskiaisen sarjakuva.

Uuden sarjakuvan nimi on Hemmo sivistyy.

Kaikki vanhat Hemmo Paskiaisen ystävät kohottelevat nyt kysyvästi kulmiaan. Mitä?! Hemmo sivistyy? Voiko pitää paikkaansa?

Kyllä voi!

Hemmo oppii latinat ja ranskat. Mutta miten ja miksi? Asia selviää kun luet uunituoreen Hemmo-sarjakuvan syksyllä ilmestyvästä Pahkasian numerosta 79. Tuskin maltat odottaa, vai mitä…

PS: Samassa paketissa sain Ave Koskelalta toisenkin sarjakuvan. Se on maanmainio jakso Mainostoimisto Meccaa.


17. toukokuuta

Armas Paskiainen sarjakuvasankarina

ArmasFSain juuri sähköpostilla sivun mittaisen Armas Paskiaisen sarjakuvallisen puheenvuoron kielten opetuksen tilasta Suomessa. Sarjan nimi on Armas Paskaströmin Pakkoruoåtsia.

Eikä tässä vielä kaikki! Luvassa on toinenkin Paskias-sarja. Siinä pääosassa hääri Armaksen poika Hemmo.

Ave Koskelan Paskiaisen perhekunta on eräs kaikkien aikojen suosituin Pahkasian sarjakuva.

Paskiaisten sarjakuvaseikkailuja on ilmestynyt peräti 12 albumia.

Kokoelma-albumit:


12. toukokuuta 2015

Armas Paskiainen arvioi uskontoja

Paskiainen

Tunnemme Armas Paskiaisen lyhytpinnaisena, särmikkäänä ja ei-niin-kultivoituneena sarjakuvasankarina. Tämä on kuitenkin vain osa totuutta, sillä Armas Paskiainen esiintyy myös muissa rooleissa.

Tulossa olevan Pahkasian sivuilla Armas P. arvioi maailman eri uskontoja laajassa kansantajuistavassa artikkelissa. Mukana on kuusi eri uskontoa.

Mikä aatteellis-käsitteellinen maailmanselitys saa isoimman pistesaaliin? Mikä uskomusjärjestelmä kerää eniten tähtiä? Lue seuraavasta Pahkasiasta. Ja ylläty!


7. toukokuuta 2015

Sikamiehet kovassa vauhdissa!

Uuden Pahkasian taitto on edennyt yllättävän vauhdikkaasti.Sikamies Tiedän jo tässä vaiheessa kokolailla varmasti yli kolmenkymmenen sivun sisällön. Parikymmentä sivua juttuja ja sarjakuvia on jo ihan valmiina ja lähes toinen mokoma odottaa viimeistelyä.

Lisäksi useammallakin Pahkasian luottopelaajalla on oma sivunsa paraikaa työn alla. Nämä sikamiehet ovat olleet sen verran pitkään bisneksessä, että tiedän heidän materiaalinsa olevan enemmän kuin hyvää – vaikka en ole sitä vielä edes nähnyt.

Jo nyt on selvää, että albumin 64 sivua käyvät ahtaaksi. Hyvää kampetta on luvassa niin paljon, että minulle tulee ennen pitkää valinnanvaikeuksia. Tämä onkin täysin uusi tilanne Pahkasian teossa. Takavuosinahan kävi monasti niin, että lehdestä puuttui useampikin sivu vielä paria tuntia ennen deadlinea.


 5. toukokuuta 2015

Miihkalin ongelma

Miihkali6Pahkasian fanitetuimpia sarjakuvahahmoja on pikku Miihkali. Tuo tumpelon isän ja voimakastahtoisen äidin keskivertoperheeseen pudotettu koululainen, jonka kaltaisten tenavien elämästä hyvää tarkoittavat lastenkirjojen tekijät ammentavat opettavaiset mutta tunkkaiset tarinansa.

Miihkalilla on tällä kertaa pahanlainen ongelma. Tarjolla olisi nimittäin peräti kolme Miihkali-sarjakuvaa. Yksi pitkä ja kaksi lyhyttä (Miihkali ja vuosituhannen vaihde, Miihkalin vesiratas sekä Miihkalin isän tv-sessio). Mutta mikä tai mitkä näistä kolmesta julkaistaan Pahkasian seuraavassa numerossa? Kas siinä pulma!

Miihkalia tekee sarjakuvagraafikko Heikki-Pekka Miettinen eli nimimerkki Tilt Tampereen Pispalasta. Miihkalin lisäksi hän piirtää mm. Pahkeista.

Miettisen tuotannosta on julkaisu kaksi upeaa kokoomakirjaa; Miihkali sekä Pahkeinen.


4. toukokuuta 2015

H. Portteri ja koulutuksen alasajo

PortteriKuka on H. Portteri? Miten käy sote-alueen viimeisen velholukion? Mihin ovat joutuneet kymnaasin ennen niin tunnetut tietokonevelhot?

Näihin ja moniin muihin mieliä askarruttaviin kysymyksiin saamme vastauksen Pauli Heikkilän seuraavassa Pahkasiassa ilmestyvästä aikalaisraportista Sikopahnan opinahjosta.

Pauli Heikkilä on tunnettu mm. Vanhat herrat -sarjakuvan käsikirjoittajana ja piirtäjänä, pakinoitsijana ja Kaukanapoissa-yhtyeen laulusolistina. Pahkasiassa on julkaistu kymmeniä Heikkilän sarjakuvia ja huumoriartikkeleita.

Taru Vanhoista herroista, Vanhojen herrojan paluu, Vanhojen herrojen kosto ja Hibernaatti.


3. toukokuuta 2015

VARSINAISSELLERIÄ

SelleriKimmo Taskisen strippisarjakuva Selleriä on eräs suosikeistani. Myös nyt työn alla olevaan, uuteen Pahkasikaan tulee tukeva kattaus sellereitä.

Strippisarjakuvaksi sellereiden käsittelytapa on kovin vapaamuotoista. Sarjassa ei juurikaan ole vakiohahmoja. Aika ja paikka vaihtelevat vapaasti. Lähtökohta ja vitsi saattavat syntyä tilanteesta, kirjallisesta tai sanallisesta oivalluksesta, viittauksesta historiaan tai muihin kulttuuritallenteisiin.

Huumori on monasti suorastaan lakonista, toteavaa. Heikolla yleissivistyksellä, vähäisellä lukeneisuudella tai pintapuolisella maailman asioiden seuraamisella tämän materiaalin kanssa ei oikein pärjää.

Suosittelen lämpimästi kaikille huumoriin vakavasti suhtautuville kansalaisille!

Kimmo Taskinen on julkaissut useita sarjakuvateoksia (Korpin nenä, Herra ja moukka, Sellerikeittoa ja Tuuba tukossa).

Kimmo Taskinen on tunnettu valokuvaaja. Hänen erilaisen autokuvansa Helsingin Sanomissa ovat jo pitkään herättäneet ansaittua mielenkiintoa. Tavallisestihan lehtien autokuvat ovat varsin kliseisiä. Taskisen kuvissa on oivaltavaa huumoria sekä yllättäviä henkilöitä ja yksityiskohtia, jotka nostavat autokuvat täysin uudelle tasolle. Taskisen kuvista on ilmestynyt useita upeita kirjoja (Toisenlaisia autokuvia, Pyörän viemää ja Timantteja autotallissa).

2. toukokuuta 2015


POSTIMERKKIFIKSAATIO

PostiAOlen huomannut, että minulla on muutamia aiheita, jotka toistuvat teksteissäni yhä uudellen ja uudelleen. Eräs vakioaiheeni ovat postimerkit.

Jostakin minulle käsittämättömästä syystä palaan postimerkkien pariin säännöllisin väliajoin. En harrasta postimerkkejä, en ole koskaan kerännyt postimerkkejä, enkä muista koskaan edes sen suuremmin tutkineeni postimerkkejä.

Jotenkin vain käy niin, että keksimäni humoreskin itu saa muodokseen postimerkin. Niin kävi nytkin.

Nakuttelin juuri valmiiksi tuoreimman postimerkkijuttuni. Siitä tuli kokolailla säällinen Pahkasian sivu. Ja jotta postimerkkifiksaationi tulisi täysin selväksi, sijoitin tämän uuden postimerkkijuttuni aukeamalle, jonka toisella sivulla on pari vuotta sitten tekemäni juttu – postimerkeistä!


1. toukokuuta 2015

MAISTERI F:N JULISTUS

SimojaPasiPahkasian 1980-luvun ahkerimpia avustajia oli Alivaltiosihteeristä ja lukuisista tv-ohjelmista tuttu Simo Frangén. Nyt maisteri Frangén on jälleen mukana Pahkis-miehistössä.

Taitoin tänään syksyllä ilmestyvän Pahkasian sivulle maisteri Frangénin laatiman ylevän Lasten oikeuksien uuden julistuksen. Ja täytyy sanoa, että tuleepa tämäkin kauan ihmisten mieliä askarruttanut asia nyt kertaheitolla kuntoon!

Simo Frangén on muutenkin ahkera kirjallisissa pyrinnöissään. Alivaltiosihteerin (Simo Frangén, Pasi Heikura ja Jyrki Liikka) uusin huumorikirja on nimeltään Suo, kuokka ja virallisuus.


30. huhtikuuta 2015

MUKANA MYÖS UUSIA SARJAKUVATUTTAVUUKSIA

Pahkasian uuteen numeroon tulee myös sellaisia sarjakuvia ja sarjakuvasankareita, joihin emme ole vanhoissa Pahkasian numeroissa törmänneet. Otan kaksi esimerkkiä.

DivariVDivari on sarjakuvagraafikko Jari Rasin jo 1980-luvulla kehittelemä strippisarjakuva. Sarja ilmestyi aikoinaan seitsemässä lehdessä ja oli mm. Ilta-Sanomien kuukauden kotimaisena.

Nyt Divari-sarja on tekemässä paluuta. Innostuin vuosi–pari sitten kirjoittamaan kässäreitä Rasin sarjaan. Nyt koossa on jo noin 250 strippiä.

Divaria ei ole koskaan aikaisemmin ilmestynyt Pahkasiassa. Pari sivua Divaria tosin julkaistiin ammoisessa Potsi-lehdessä. Potsihan oli Pahkasian oma, erillinen sarjakuvalehti.

Jari Rasi on pitkän linjan sarjakuvantekijä. Hän on piirtänyt useita satoja sivuja Muumi-sarjakuvia. Hän on tehnyt myös mm. Angry Birdsejä.

KristaVMartti Vasamaa oli Pahkasian 1990-luvun vakioavustajia. Monet muistavat hänen vekkuleihin homonyymeihin perustuvat mietelauseensa. Vasamaa on myös armoitettu strippisarjisten ja pilapiirrosten tekijä. Hänen piirroksiaan on julkaistu esimerkiksi Aamulehdessä.

Seuraavassa Pahkasiassa on Vasamaan tuttujen huumorijuttujen lisäksi Krista Pallo -sarjakuva. Sitä ei ole aiemmin Pahkasian sivuilla nähty.


29. huhtikuuta 2015

TULOSSA OLEVIA SARJAKUVIA

Pahkeinen1Uuden Pahkasian numeron teko on vasta alkumetreillä, mutta jo nyt sarjakuvalista näyttää vakuuttavalta.

Tässä lista Pahkasian vakiosarjakuvahahmoista, joiden uusia seikkailuja näemme varmasti. Nämä sarjat ovat täysin valmiita:

  • Pahkeinen (Heikki-Pekka Miettinen)
  • Miihkali (Heikki-Pekka Miettinen)
  • Selleriä (Kimmo Taskinen)

Mukaan ovat tähän mennettä ilmoittautuneet myös:

  • Peräsmies (Timo Kokkila)
  • Peräsmiehen poika (Timo Kokkila)
  • Pitkänokat (Arto Hägg)
  • Hemmo ja Armas Paskiainen (Ave Koskela)
  • Joukossa tyhmyys tiivistyy (Jouko Nuora)

Lisäksi uusia sarjakuvia on tulossa ainakin Timo Ronkaiselta, Kivi Larmolalta, Martti Vasamaalta, Jouni Mattilalta ja Jari Rasilta.

Vanhat tutut sarjakuvamiehet ovat siis liikkeellä!


28. huhtikuuta 2015

UUSI PAHKASIKA (NRO 79) ILMESTYY LOKA-MARRASKUUSSA

Pahkis79Lähetin maaliskuun lopussa Pahkasian tutulle avustajakunnalle kirjeen, jossa kerroin uudesta Pahkis-hankkeesta. Ilokseni vanha kaarti lupautui innolla mukaan. Olen saanut jo useita valmiita juttuja ja sarjakuvia Pahkasian uuteen numeroon.

Takavuosilta tutut sarjakuvapiirtäjät ja tekstinikkarit ovat puhaltaneet pölyt työpöydiltään ja aloittaneet uuden Pahkasian teon. Pahkiksen uuteen numeroon on luvassa räiskyvä kattaus suosikkimateriaalia.

Pahkiksen suosituista sarjakuvasankareista mukana ovat ainakin Pahkeinen, Peräsmies, Miihkali ja Hemmo Paskiainen. Ja tekstipuolella on luvassa aimo annos nasakoita huumori-iskuja ja sananpläjäyksiä tutuilta kirjoittajilta.